Πως να επιλέξεις τη κατάλληλη σχολή οδηγών.

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθεις τι πρέπει να ρωτήσεις και τι να προσέξεις.

Έφτασες επιτέλους σε ηλικία που μπορείς να βγάλεις το πολυπόθητο δίπλωμα οδήγησης για να πάρεις το αυτοκίνητό σου και να αρχίσεις να κάνεις τις βόλτες σου, να πηγαίνεις τις εκδρομές σου και να έχεις την ελευθερία που επιζητούσες. Θα πρέπει όμως να προσέξεις σε ποια σχολή θα γραφτείς για να μάθεις όλα όσα χρειάζεται. Για αυτό διάβασε τις παρακάτω ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνεις για να βρεις τη κατάλληλη σχολή.

  • Γίνονται θεωρητικά μαθήματα; και αν ναι, πόσα και με ποιο τρόπο; 

Είναι σημαντικό η σχολή οδηγών να παρέχει ολοκληρωμένα θεωρητικά μαθήματα με εικόνες βίντεο και πολλά παραδείγματα, έτσι ώστε ο μαθητής να έχει μια καλή βάση για να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο, που είναι η οδήγηση, καθώς επίσης και να μπορέσει να περάσει ευκολότερα την θεωρητική εξέταση εύκολα.

  • Πόσα είναι τα πρακτικά μαθήματα;

Τα υποχρεωτικά μαθήματα σύμφωνα με το νόμο είναι 25.

  • Πού γίνονται τα πρακτικά μαθήματα; σε ποιες συνθήκες δρόμων εκπαιδεύεται ο υποψήφιος οδηγός; Τι ακριβώς περιλαμβάνει η ύλη εκπαίδευσης;

Στα πρακτικά μαθήματα ο εκπαιδευτής είναι πολύ σημαντικό να μη σταθεί μόνο στα βασικά μαθήματα που είναι το παρκάρισμα και η οπισθογωνία, που γίνονται σε ένα ήσυχο και φιλτραρισμένο περιβάλλον, συνήθως δηλαδή μόνο στη περιοχή που θα δώσεις εξετάσεις, αλλά να εκπαιδεύσει το μαθητή έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις συνθήκες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο μαθητής να κάνει μάθημα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητόδρομους, να μάθει να αλλάζει λωρίδες και να κάνει προσπεράσεις με ασφάλεια, να οδηγήσει σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές αλλά και στο κέντρο της πόλης σε ώρες αιχμής. Να μάθει να παρκάρει σε στενούς  χώρους, σε ανηφόρα και κατηφόρα καθώς και σε χώρους στάθμευσης εμπορικών κέντρων. Επίσης είναι σημαντικό να οδηγήσει σε διάφορες καιρικές συνθήκες και την ημέρα αλλά και το βράδυ.

Κάνοντας όλα τα παραπάνω ο μαθητής θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος για να μπορέσει να οδηγήσει το αυτοκίνητο του σε οποιαδήποτε διαδρομή επιθυμεί, από τη πιο εύκολη μέχρι τη πιο δύσκολη. Και βέβαια θα είναι και πολύ εύκολο να περάσει πρακτική εξέταση, διότι θα έχει μάθει να χειρίζεται το αυτοκίνητο σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες από αυτές της εξέτασης.

  • Πόσο είναι το κόστος της όλης διαδικασίας;

Στην Ελλάδα το κόστος του διπλώματος διαφέρει πολύ από σχολή σε σχολή, αλλά και το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν. Για αυτό είναι σημαντικό να συζητήσεις με τι σχολή αναλυτικά για το κόστος, δηλαδή πόσο στοιχίζουν τα παράβολα, τα θεωρητικά μαθήματα, τα πρακτικά μαθήματα και η εξέταση.

  • Τι ποσό θα κληθώ να πληρώσω σε περίπτωση που αποτύχω στην εξέταση, θεωρητική και πρακτική;

Κάποιες σχολές μπορεί να φαίνονται οικονομικές αρχικά, αλλά χρεώνουν κάποια επιπλέον έξοδα στη συνέχεια όπως έξοδα φακέλου, αλλά και υπέρογκα ποσά σε περίπτωση που χρειαστεί να επανεξεταστείς.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνυπολογίσεις όλες τις παραπάνω παραμέτρους για να μπεις στο μαγικό κόσμο της οδήγησης έχοντας αποκτήσει τα καλύτερα εφόδια!